UVA ve UVB Cildi Nasıl Etkiliyor!




Güneşle buluşmadan önce UVA ve UVB olarak adlandırılan zararlı ışınların cildimizi tam olarak nasıl etkilediğini bilmemiz şart.

Güneş, ışığa ek olarak cildimiz üzerinde önemli etkilere sahip gözle görülemeyen ışınlar da yayıyor: Ultraviole ya da UV ışınları... 
Üç UV türü içinde sadece ikisi atmosfere giriyor. Sez konusu UVB’ler ve UVA’lar cilde farklı seviyelerde nüfuz ediyor ve hızlandırılmış yaşlanmaya neden oluyor. 

UVB’ler epidermisin en derin katmanına ulaşır. Bu ışınlar epidermiste melanin oluşturan melanosit hücrelerine ulaşıyor, melanin sayesinde bronzlaşma gerçekleşiyor. Bronzlaşma, UVB’lerin agresif ve şiddetli etkisine karşı vücudun yanıtından başka bir şey değil aslında: Cilt, bu zarar veren ışınların nüfusunu önlemek için bir kalkan oluşturmaya çalışıyor. Fakat bu usta sistem, özellikle açık tenli kişilerde kısa sürede yanık sınırına ulaşabiliyor. 
UVB’ler ise güneş yanığı görünümünden ve bunun yanı sıra değerli DNA’mızın mutasyonundan sorumlu. Vücudun kendi iç onarım sistemine rağmen, yoğun ve sık güneşlenmelerde DNA lezyonları geri döndürülemez hale geliyor. Yaşlanma süreci hızlanıyor ve cilt kanserlerine davetiye çıkarılıyor.

Dermis zamanla özelliğini kaybediyor. Ultraviyole ışınları ciltte bir anlamda “sahte” bronz görünümüne yol açıyor. Melanin sentezini başlatamıyor fakat ciltte zaten var olan melanini oksitliyor. Bu da UVA ışınlarının, dermiş tabakasına ulaştıklarında, cilde sıkılık ve elastikiyet sağlamaya hizmet eden kollajen ve elastin liflerine zarar vermesine yol açıyor. Bu liflerin yarattığı zararlar tamamen onarılamıyor. Dolayısıyla zaman içinde dermis özelliklerini kaybetmeye başlıyor ve cilt yaşlı görünüyor. Kırışıklıklar çoğalmaya ve derinleşmeye, yüz sarkmaya başlıyor. Dermisin bu dejenere hali, cilt yüzeyine güneş ışınlarının ve ultraviyolenin neden olduğu doku hasarı olarak yansıyor. Böylece UVA’ların sinsi etkileri kaçınılmaz hale geliyor; cilt elastikiyetini kaybederek yumuşuyor, solgun bir görünüme bürünüyor.
Kısa süre içinde ciltte gözle görülür bir değişim meydana geliyor. Cilt kuruluğu, cilt yüzeyinde pul pul dökümeler, ince kırışıklıklar, lekelenmeler gibi farklı cilt sorunları kendini gösteriyor. İleri safhalarda ise ince kırışıklıklar derin kırışıklıklara dönüşüyor ve yaşlanma süreci hızlanıyor.

Güneş hasarını engellemek için Somon DNA Aşısı’na başvurabilirsiniz! Tedaviyle ilgili detaylar için sitemizi ziyaret edebilirsiniz >> www.somondnaasisi.com